whatsapp

Kokkie Proat 10

‘Zand schuurt de maag’, zee moeke den, wanneer we in onze kindertijd eten op de grond lieten vallen. Dan werd dit opgeraapt, even kort ‘afgeklopt’ en vervolgens weer op het etensbord gedeponeerd. ‘Nait zeuren, zand schuurt de maag’. In gedachte ging ik even terug naar mijn jeugdjaren. Bij het afruimen van de tafels, kwam ik een braadworstje op een bordje tegen. ‘Smaakte die niet?’, informeerde ik. ‘Oh het was fantastisch, maar de worst was op de grond gevallen’, zei de alleraardigste jongedame. ‘Zand schuurt de maag’, galmde door mijn hoofd.

[FinalTilesGallery id=’13’]

Door de drukte valt er af en toe een worstje of kippenpootje op de grond. Dat leg ik dan apart in een bakje. Helaas belandt het stukje vlees daarna bij het afval. Grillmeester en barbecuebuseigenaar Jan Nomden was onlangs met mij mee op tournee. Tijdens het bakken viel zo’n heerlijke Duitse Bratwurst in het gras. Ik raapte het op en legde het daarna netjes in een leeg bakje. Jan had van de hele gebeurtenis niets meegekregen en zag het worstje liggen. ‘Waarom ligt die braadworst apart?’, zei Jan. ‘Voor algemeen gebruik Jan’, was mijn antwoord. De worst belandde bij Jan op het bordje. Ik informeerde of de worst lekker was. ‘Et e op de de grond legen?’ “Der zit zaand aan”, zei Jan. ‘Zand schuurt de maag’. ‘Alles wat op de grond valt, is veur ons, Jan, opperde ik.

Mobility Service Nederland in Eelde had eerder deze week een personeelsborrel met een uitgebreide barbecue. Het weer werkte mee en ook de plek was niet onaangenaam. Onder die omstandigheden mocht ik mijn barbecuekunsten vertonen. Het terrein was informeel ingericht. Ik had mijn statafel aan Simon, de VW T1, gemonteerd en de barkrukken had ik her en der opgesteld. Mobility Service Nederland ‘zit’ in de autolease en het bedrijfspand staat pal tegenover de ingang van Airport Groningen Eelde. Het vertier kwam dus ook uit de lucht. Als je die grote vliegtuigen niet zo vaak en zo laag ziet vliegen, dan blijft het een indrukwekkend gezicht.

Simon mocht dit weekend ‘op vakantie’. Juist hij, mijn oude trouwe VW T1 uit 1964, was het onderwerp om het barbecuebus all-in arrangement te boeken. Simon had er duidelijk zin in. We togen naar Eext. Camping De Hondsrug werd het doel. Halverwege de rit koos ik voor een bosrijke tocht. De boslucht bracht me terug naar mijn jeugdjaren. Ons gezin stond weliswaar niet op De Hondsrug, maar de caravan had een vaste plek op Camping Zwanemeer in Gieten. De omgeving Eext was dus geen onbekend terrein. Samen met de campingvrienden, zoals Bert, Sietze, Cees en Mirella, waren we in de zomermaanden iedere dag wel in het bos te vinden.

Simon had op De Hondsrug veel bekijks. Campinggasten namen de moeite om de tent en de caravan te verlaten. Bea zag Sarah, dus ‘tied veur n geheel verzorgde campingbarbecue’. Voor het feest had men speciaal gevraagd om Simon, want men is T1 ‘gek’. Dus onbewust … of bewust, speelde Simon dit weekend de hoofdrol. ‘Alles draaide om Simon’. Nou ja bijna alles dan.
Peter Jansen van Bouwbedrijf M. Jansen Oostwold verzorgde de stroom op locatie. Voor het tappen van een biertje en voor het zetten van de koffie is een beetje stroom wel noodzakelijk. ‘Na afloop, vroeg ik of men tevreden was’. ‘Meer dan tevreden’, was het antwoord. Daar doen we het toch zeker ook voor? Bijrijder en ik willen onze gasten een fantastisch aandenken meegeven. Een herinnering. Geluksmomenten als je even terug blikt naar vroegere tijden. Zoals toen ik de bossen van Eext binnenreed en thuis de boodschap meekreeg, dat ‘zand de maag schuurt’.
Vandaag, woensdag breng ik een bezoek aan een AardappelVEwerkingsBEdrijf.
Ik neem voor de zekerheid extra ‘Kartoffelsalade’ mee 😀
Doemke omhoog!