whatsapp

Kokkie Proat 7

[FinalTilesGallery id=’9′]

Cor en Elri zijn samen 110 jaar jong en 10 jaar getrouwd.
Dat is een reden voor een feest.
Simon, onze VW T1, wist dit weekend de weg naar Nieuw Weerdinge te vinden. Mijn TomTom, die net als Simon uit het jaar 1964 stamt, leidde me langs allerlei binnenwegen.
Het gebied onder Ter Apel is prachtig. Achter mijn stuur genoot ik van het uitzicht. In Noordoost Drenthe kom je tot rust. Cor en Elri hadden de buren en de familie uitgenodigd. Hartelijke mensen. Het weer was goed, dus kon men buiten in de tuin heerlijk genieten van het kokkiepakket.

Een avond eerder bracht Simon mij in Wehe Den Hoorn.
Net als vorig jaar was ik met de grill en de mobiele bar te gast bij SV Merna. Dit is de handbalvereniging.
Vorig jaar vierde SV Merna haar 60-jarig bestaan.
Destijds was dat een reden voor een feest. En hoewel het dit jaar geen lustrum is, deed de club het afgelopen weekend nog even dunnetjes over. De verenigingsleden wilden zelf grillen en dat zorgde voor een ontspannen sfeertje. De handballers uit Wehe zijn flinke vleeseters.
Kees was jarig. Een tijdje terug werd Tiete Vegter 60 jaar, maar deze keer was Kees aan de beurt. Er werd luidkeels gezongen en geproost.
Donkere tijden hangen boven de vereniging.
Na meer dan 60 jaar lijkt een einde te komen aan het handballen in Wehe Den Hoorn en omgeving.
Volgend seizoen blijft slechts één herenteam overeind.
En ondanks de successen van de Nederlandse handbaldames, is het SV Merna niet gelukt om meer leden aan zich te binden.
Ik roep dan ook alle sportievelingen in de regio op om zich bij de vereniging aan te sluiten. Wat zou het mooi zijn om over vier jaar met de barbecuebus op het 65-jarig jubileum te gast te zijn.
En terwijl een groot deel van de barbecuebusploeg aanwezig was op de Pompersreunie in Finsterwolde, had ik het naar mijn zin bij SV Merna.

“Most kieken”, riep Bijrijder. “De Cambuur hooligans hebben hoesholden”. Met Simon en onze mobiele bar draaiden we het terrein van Brandweer Fryslân op. We gingen grillen bij de ‘spuitgasten’ van Leeuwarden.
Vorig jaar was het goed bevallen, dus dit jaar wilden ze weer een barbecue uit Oost-Groningen. Was het vorig jaar voor de ‘actuele’ brandweerploeg. Dit jaar ging het om de oude garde. Een reünie dus. Een hulpverlener ben je voor altijd.
Dagelijks deel je in teamverband lief en leed en je bent op elkaar aangewezen. Dat merkten we. Wat een hechte club mensen troffen we aan.
Op het terrein stonden twee in zijn geheel in puin geslagen Arriva autobussen. ‘Woar bennen wie nou weer in beland’, merkte bijrijder op. ‘Dat kin dochs net?’. Het viel echter mee. De Cambuur supporters waren in geen velden of wegen te vinden. Het bleek te gaan om zogenaamde oefenbussen. Men bootste ongelukken na. Het werd een vredelievende en gezellige avond in de Friese hoofdstad Ljouwert.

Mijn bijrijder deed grillexamen. Hij mocht zelfstandig bakken voor 70 personen. En dat lukte prima. De volgende keer kan hij het alleen af.
Afgelopen week heb ik op de Noordelijke wegen ongeveer tien ‘Doemkes omhoog’ geteld. Fantastisch. Wij genieten er van. Deze week nieuwe ronden en nieuwe kansen.
Als je Simon tegenkomt denk er dan even aan:
‘Doemke omhoog’.

Informatie over SV Merna: http://www.merna.nl
Gerrit Blaauw.